maanantai 26. elokuuta 2013

Fantastinen focaccia

Vietimme sunnuntaista loppukesän päivää ystävien kesken brunssin ääressä. Aina kun on hyvä syy leipoa, niin minähän tyttö leivon, vaikka edellisen yön juhlat vielä painaisivatkin vanhan ryhtiä.

Tällä kertaa brunssin "pääruokana" oli salaatin kera tarjoiltu suolainen focaccia. Koukuttavan hyvää ja yllättävän helppo valmistaa. Aineksiakaan ei pidä olla valmiiksi varattuna maan miljoonaa sorttia, vaan aika perusjutuilla saa joka tyttö ja poika focaccian pyöräytettyä. Muokkasin oman versioni tästä reseptistä.




Focaccia

3,5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1,5 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
7 dl jauhoja

Murenna hiiva leivontakulhossa kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon suola, öljy, hunaja ja lopuksi jauhot ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Koostumus on melko tahmea, ei missään nimessä kiinteä. Anna taikinan kohota liinan alla ainakin puolisen tuntia.

Levitä pienen syvän uunipellin (30 x 35 cm) päälle leivinpaperi ja sudi paperin pinta kauttaaltaan oliiviöljyllä. Kumoa taikina vuokaan ja levitä taikina jauhotetuin sormin koko pellin kokoiseksi. Anna kohota liinan alla vielä ainakin puolisen tuntia.

Päälle:
0,5 dl oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl sitruunamehua
mustapippuria mausteeksi

+ esim. fetaa, oliiveja, punasipulia, ilmakuivattua kinkkua, aurinkokuivattuja tomaatteja, rosmariinia jne.
+ sormisuolaa

Sekoita valkosipuli, sitruunamehu ja mustapippuri oliiviöljyn joukkoon. Painele sormella kohonneeseen taikinaan kuoppia. Levitä mausteöljyseos taikinalle ja painele taikinaan esimerkiksi fetaa, oliiveja, ilmakuivattua kinkkua ja punasipulia (tai vaikka aurinkokuivattuja tomaatteja). Ripottele pinnalle sormisuolaa.

Paista focacciaa uunin keskitasolla 250 asteessa 12 - 15 minuuttia tai kunnes leivän pinta on saanut kauniin värin pintaansa. Voit vielä voidella focaccian oliiviöljyllä heti kuumana, niin leipä saa kauniin pinnan (ítseltä tämä unohtui).

Anna jäähtyä tovi, leikkaa leipä sopivan kokoisiksi paloiksi ja tarjoile salaatin kera.




2 kommenttia:

  1. Niin oli kyllä! Ihanan mehevää ja just sopivan suolaista mun makuun. Johonkin bileisiinkin oiva vaihtoehto esim. pitsalle! :)

    VastaaPoista

Psst! Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ilahduttaisitko minua vielä kommentoimalla näkemääsi ja lukemaasi?