perjantai 15. toukokuuta 2015

Kuningattaren ruusukakku

Äitienpäivän kunniaksi leivoin äidilleni ruusupursotuksin koristellun kuningatartäytekakun. Sattui niin hyvin sopimaan omat suunnitelmani valmiiseen ohjeeseen, että eipä tarvinnut tällä kertaa soveltaa kakkua omasta päästäni. Ruusujen pursottamisessa on vielä harjoittelemisen varaa, mutta eipä sitä kukaan ole pursottaja syntyessään.

Täyte oli juuri sellainen kuin toivoinkin sen olevan. Monien täytekakkujen hillotäytteet ovat vähän sellaisia imeliä, mutta tässäpä kakussa on täytteenä pakastemarjoista tehtyä jämäkkää kiisseliä ja kerma-rahkaseosta. Suosittelen kokeilemaan!

Kuningatarkakun ohje on uusimmasta K-ruoka-lehdestä, ja ohje löytyy myös täältä. Ruusupursotuksiin on ohjeet täällä. Täytteiden ja kermavaahdon määrät olivat mielestäni vähän epäsuhdassa, mutta muutoin ohje oli mainio. Laitan nyt blogiini muistiin samaisen ohjeen pienin muutoksin.


Huomaa, että kakku pitää täyttää jo edellisenä päivänä, jotta kakku ehtii tekeytyä yön yli. Älä siis jätä tämän kakun leipomista juhlapäivän aamuun!

















Kuningatarkakku


Kakkupohja

5 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

Krissen huomautus: Kakun pitää mahtua täytteineen 6 munan kakun vetoiseen (eli kolmen litran vetoiseen) kakkuvuokaan. Älä siis tee kuuden munan kakkua, jos hoteissasi ei ole jättiläismäistä kakkuvuokaa kasausvaihetta varten.

Kuningatartäyte

1/2 dl vettä
1/2 dl sokeria
1 ps (200 g) pakastevadelmia
1 ps (200 g) pakastemustikoita
1 1/2 rkl perunajauhoja
1/2 dl vettä

Krissen huomautus: Tämä täyte ei oikein tahtonut riittää. Jouduin raapimaan täytettä lusikalla kovin ohueksi. Suosittelen heittämään kattilaan hieman runsaammin marjoja.

Kerma-rahkatäyte

1 tlk (2 dl) vispikermaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Kostutukseen n. 2 dl maitoa tai omenamehua

Krissen huomautus: Kakun täytteet ovat niin nestemäisiä, että mielestäni kakkulevyjen erillistä kostutusta ei tarvita. Kakku tekeytyy jääkaapissa yön yli, joten kakkulevyt ehtivät hyvin imeä itseensä kosteutta.

Pinnalle

3 tlk (à 2,5 dl) Flora Vispiä
1 1/2-2 rkl sokeria
1 1/2 tl vaniljasokeria
pari tippaa punaista elintarvikevärigeeliä
2 rkl mustikkamehua

Krissen huomautus: Kermavaahtoa oli aivan liikaa. Yhden purkillisen voi suosiolla jättää vispaamatta. Tosin lankoni kyllä kehui, että ”kerrankin kakun päällä on kunnolla kermavaahtoa!” Kulhoon jäi kyllä silti melkoisesti ylimääräistä kermavaahtoa.

Kakun valmistus:

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi seos muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen.
  2. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (tilavuus 3 l). Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Valmiin kakun reunat ovat aavistuksen irti vuoasta. Kumoa pohja hieman jäähtyneenä.
  3. Sulata mustikat ja ota talteen 1 rkl 2 rkl mustikkamehua. Sekoita kattilassa vesi, sokeri ja vadelmat. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä seosta koko ajan sekoittaen 2 minuuttia. Lisää mustikat ja siirrä kattila levyltä. Sekoita vesi ja perunajauhot keskenään. Kaada suurus ohuena nauhana kattilaan samalla sekoittaen. Siirrä kattila takaisin liedelle ja anna kiisselin pulpahtaa kerran. Jäähdytä kiisseli kylmäksi. Viilenemistä voi vauhdittaa viemällä kattilan vaikkapa parvekkeelle. Allekirjoittaneella sattui olemaan jo melkoinen hoppu tässä vaiheessa.
  4. Vaahdota kerma kerma-rahkatäytettä varten. Sekoita joukkoon rahka ja sokerit.
  5. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Vuoraa kakkuvuoka kelmulla ja kokoa kakku vuokaan. Täytä kakku siten, että molempiin väleihin tulee kerroksittain kuningatar- ja kerma-rahkatäytteitä. Kannattaa levittää ensin kuningatartäyte, sillä se on huomattavasti jähmeämpää kuin kerma-rahkatäyte. (Kostuta kakkulevyt maidolla. Totesin, että kerma-rahkatäyte päästää niin paljon kosteutta, että ohuita kakkulevyjä on turha erikseen kostutella.) Anna kakun kostua jääkaapissa yön yli.
  6. Vatkaa Flora Vispi vaahdoksi. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Levitä vaahtoa kakun pinnalle ja reunoille ohuelti (n. 2 dl).
  7. Ota sivuun 5 dl 4 dl vaahdotettua vispiä ja jätä se valkoiseksi. Jaa loput kahteen osaan ja värjää toinen mustikkamehulla (1 rkl 2 rkl) violetiksi ja toinen punaisella elintarvikevärillä hennon vaaleanpunaiseksi. (Vatkaa tarvittaessa vaahtoja paksummaksi värin lisäämisen jälkeen.)
  8. Aloita reunapursotuksista: pursota pieniä ruusupursotuksia vieri viereen tähtityllalla siten, että aloitat kuvion pursottamisen keskeltä kiertäen. Pursota alin kerros violetilla ja toinen kerros vaaleanpunaisella. Pursota lopuksi kakun pinnalle valkoisia ruusukkeita. 

4 kommenttia:

  1. Upean näköinen ja todella herkulliselta vaikuttava kakku. Enkä muuten huomaa pursotuksissa mitään parantamisen varaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kun sitä tuijotteli kuvista ammattilaisten tekemiä pursotuksia, niin nuo omat tekeleet alkoivat näyttää vähän vaatimattomilta. Olen kyllä ihan tyytyväinen tuohonkin lopputulokseen (ja niin oli äitikin). :)

      Poista

Psst! Kiva, että kävit vierailulla blogissani. Ilahduttaisitko minua vielä kommentoimalla näkemääsi ja lukemaasi?